Ειρήνη Μακρυγιάννη κατά Ειρήνης Λελέκου – Παππά

Ακροαματική Διαδικασία

στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά οι αντάρτες : Κατσάνος, Αλεξίου, Αλεξογιάννης, Μπαζιάνας...

Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας, που εκδίκασε στις 6 Ιουνίου 2005 την αγωγή της Ειρήνης Μακρυγιάννη κατά της Ειρήνης Παππά, για την εξέταση DNA της ηθοποιού (με σκοπό την αναγνώρισή της ως τέκνο της Ειρήνης Παππά και του Βελουχιώτη) η 60χρονη Καρδιτσιώτισσα, δεν το βάζει κάτω και σύντομα η υπόθεσή της θα φτάσει και πάλι στο ακροατήριο…

Στα τέλη του καλοκαιριού είχε βγει η απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή «ως απαράδεκτη» επειδή δεν καταφέρονταν και κατά των απογόνων του Άρη Βελουχιώτη για εξέταση DNA. Ήδη η υπόθεση της νέας αγωγής προχωράει και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις…

Η εκδίκαση της προηγούμενης αγωγής στις 6 Ιουνίου 2005 Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας, που εκδικάστηκε η αγωγή της Ειρήνης Μακρυγιάννη, με την οποία ζητά από την Ειρήνη Λελέκου – Παππά, να την αναγνωρίσει ως κόρη της, ήρθαν από γειτονικές πόλεις τέσσερις παλιοί αντάρτες, συμπολεμιστές του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, να καταθέτουν για «το δίκιο της Ρηνούλας». Οι μάρτυρες, περιέγραψαν γλαφυρά, όλα τα συμβάντα και έδωσαν στους δικαστές την αληθινή εικόνα των συμβάντων εκείνης της εποχής, ξεδιπλώνοντας πτυχές της Ιστορίας, που γράφτηκε και με τη δική τους συμμετοχή… Όπως γράφαμε στο φύλλο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ στις 7/6/05, οι τέσσερις μάρτυρες ήταν οι: Κωνσταντίνος Αλεξίου από την Λάρισα, ο Ευθύμιος Κατσάνος (Καπετάν Τσαούσης) από τα Τρίκαλα, ο Βασίλης Αλεξογιάννης από τους Σοφάδες και ο Δημήτρης Πώποτας («Φάρος») επίσης από τους Σοφάδες. Βασικότερος εκ των μαρτύρων ήταν ο κ. Αλεξίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ειρήνη Παππά (Λελέκου, τότε) γέννησε την Ρηνούλα στις 21 Απριλίου 1945. Επισκέφτηκε το παιδί της μετά από ένα μήνα και αμέσως έφυγε για το εξωτερικό με τον Ζαχαριάδη… Οι μάρτυρες της κας Μακρυγιάννη, τόνισαν ότι σχετικά με το γυμνάσιο που η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι φοιτούσε η Ειρήνη Λελέκου εκείνη την άνοιξη του 1945, εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο σχολαρχείο. Επίσης, το 1945 λεγόταν Λελέκου και το σημερινό της επίθετο το πήρε από τον άνδρα της, μετά το γάμο της το 1947 στη Θεσσαλονίκη, γάμος που δεν ευτύχησε να κρατήσει για πολύ, γιατί η Ειρήνη Παππά «σύντομα μπήκε στα βασιλικά παλάτια»…

* Οι δικηγόροι της Ειρήνης Παππά, είχαν δηλώσει ότι: «Πέρα από τα αξεπέραστα νομικά προβλήματα που έχει η αγωγή της κας Μακρυγιάνη και η οποία δεν στέκει σε σοβαρή νομική κριτική, επί της ουσίας απ’ όλα τα προσκομιζόμενα στο δικαστήριο ιστορικά ντοκουμέντα και από διασταυρωμένες μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων, καταρρίπτονται πανηγυρικά οι ευφάνταστοι ισχυρισμοί της κας Μακρυγιάννη». * Η δικηγόρος της Ειρήνης Μακρυγιάννη, μας είχε πει για την υπόθεση: «Η Ειρήνη Μακρυγάννη γεννήθηκε από την Ειρήνη Παππά στις 21 Απριλίου  του 1945 όταν ο Άρης Βελουχιώτης με την αρραβωνιαστικιά του Ειρήνη Παππά πήγαν και την άφησαν σε ένα σπίτι. Έκτοτε η μητέρα- Ειρήνη Παππά μια φορά επέστρεψε και είδε το μωρό της. Έκλαιγε από συγκίνηση. Ο Άρης δεν πρόλαβε, γιατί σκοτώθηκε το 1945. Σήμερα γίνεται η δίκη για την αναγνώριση του τέκνου. Η κ. Μακρυγιάννη, η πελάτισσά μου έχει κάνει 10 χρόνια έρευνες και έρχεται να εκλιπαρήσει και να  διεκδικήσει από την μητέρα της αυτή την αναγνώριση. Έχουν έρθει μάρτυρες, αντάρτες καπεταναίοι οι οποίοι κατέθεσαν για την υπόθεση αυτή. Δεν θα υπάρχει νομίζω καμιά αμφιβολία ότι εφόσον το δικαστήριο διατάξει την εξέταση του DNA ότι το παιδί αυτό είναι της Ειρήνης Παππά. Και η ομοιότητα είναι καταπληκτική και όλα συνηγορούν σε αυτό το πράγμα.»

- Μπορεί να γίνει DNA μόνο από την κα Μακρυγιάννη και την κα Παππά;

Βεβαίως, εάν διατάξει το δικαστήριο να γίνει η απόδειξη μέσω του γενετικού υλικού, φτάνει και μια τρίχα από τις δύο γυναίκες να εξεταστεί και να αποδείξει ότι είναι μάνα και κόρη. Δεν είναι ανάγκη να έρθει και ο Άρης που δεν βρίσκεται στη ζωή, αν και εμείς θα κάνουμε ενέργειες για το κεφάλι του το οποίο βρίσκεται στο εγκληματολογικό μουσείο».

- Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι το επίμαχο διάστημα η Ειρήνη Παππά πήγαινε σχολείο…

Το διάστημα του ΄45 τον Απρίλιο, υπάρχει κενό και από την άλλη πλευρά διότι ήταν ήδη μεγάλη, ήδη προσκομίσαμε στο δικαστήριο ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, τις οποίες με δυσκολία λάβαμε από το δήμο Τενέας (σ.σ. Χιλιομόδι Κορινθίας), κατόπιν εξώδικων και μας πήραν συνολικά 6 μήνες αυτές οι νομικές ενέργειες, ότι η Ειρήνη Παππά δεν είναι γεννημένη αυτή την ημερομηνία που την γράφουν αλλά πιθανόν και παλαιότερα. Γιατί τότε δεν συντασσόταν αμέσως οι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, ούτε υπήρχαν τα ληξιαρχεία τα οποία έγιναν πολύ αργότερα. Όσο αφορά το διάστημα αυτό, η Ε. Παππά μπορεί να πήγε να γέννησε και αργότερα να παρακολούθησε άνευ απουσιών την δραματική της σχολή. Το διάστημα αυτό 5 - 10 μέρες, για να πάει μια γυναίκα να αναρρώσει είναι πάρα πολύ ικανό, για να πάει μια γυναίκα να φοιτήσει… Εξάλλου, ήταν ένας άνθρωπος 18-19 ετών, νεότατη, δεν ήταν γρια γυναίκα. Πιστεύω ότι η ομοιότητα αυτή, η οποία είναι παραδεκτή από όλους, οδηγεί στο συμπέρασμα… και ελπίζω στο ίδιο συμπέρασμα να οδηγήσει και το δικαστήριο.

- Αν το δικαστήριο δεν δεχτεί την αγωγή, δεν πάρει απόφαση δηλαδή να γίνει εξέταση DNA τι θα κάνετε;

«Αν το δικαστήριο δεν διατάξει εξέταση DNA θα προσβάλουμε την υπόθεση στο αρμόδιο εφετείο και στον Άρειο Πάγο ακόμη.»

- Πιστεύετε εσείς ότι δεν υπάρχει το μητρική ένστικτο σ’ αυτή τη γυναίκα, για να μην αναζητήσει στη συνέχεια αυτό το παιδί;

«Βεβαίως και πιστεύουμε πως υπάρχει το μητρικό ένστικτο, αλλά τα χρόνια τότε ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Δεν μπορούσε μια γυναίκα να πει ότι έχω ένα εξώγαμο. Κατόπιν, προφανώς πιέστηκε όπως είπε και ο κύριος μάρτυράς μας από άλλους, οι οποίοι ήταν υψηλά ιστάμενοι, αλλά και από το οικογενειακό της περιβάλλον. Εδώ υπάρχουν και κληρονομικά δικαιώματα μεγάλα. Δεν μπορεί να πει μετά από 60 χρόνια -που είναι σήμερα η Ειρήνη Μακρυγιάννη- ότι, ξέρετε γέννησα ένα παιδί με τον Άρη Βελουχιώτη και το εγκατέλειψα. Ίσως νιώθει ντροπή και η ίδια. Μέσα της, όμως, η ίδια σαν μητέρα, με τις επικοινωνίες και τις μαγνητοφωνημένες κασέτες που προσκομίσαμε στο δικαστήριο, φαίνεται ο πόνος της και η πραγματική λαχτάρα της για το παιδί, το οποίο, χωρίς να είναι στις δικές της δυνάμεις, δεν μπορεί να διεκδικήσει. Γι’ αυτό και δεν μας εμπόδισε μέχρι τώρα να κάνουμε την αγωγή, ούτε σε ενέργειες της πελάτισσάς μου, η οποία έχει γίνει και ενοχλητική πολλές φορές, δεν έκανε ούτε μια μήνυση, ούτε αγωγή, ούτε μας ενόχλησε, παρά σαν μάνα, στωικά και καρτερικά, περίμενε το παιδί της.

- Η κα Μακρυγιάννη, με την αγωγή της, έχει κάποια άλλη απαίτηση, π.χ. οικονομικής ή περιουσιακής φύσεως;

«Δεν θα έχει καμιά άλλη απαίτηση, μόνο την ταυτότητά της αναζητεί. Θέλει να ξέρει πλέον ότι είναι αυτό το παιδί της Ειρήνης και του Άρη. Μόνο αυτό…».

Νέος Αγών  7/06/2005  Αλήθεια  7/06/2005

΄

rinoyla-irini-pappa